Malatya, tabii güzellikler, görülmeye değer tarihi eserler, kaplıcalar ve meyve bahçeleri ile zengin bir ilimizdir.
MALATYA
Yazıhan ilçesinin Fethiye köyündedir. Mustafa Paşa bin Abdüsselam tarafından 1566’da yaptırılmıştır. Tek minareli ve beş kubbeli bir camidir.
ABDÜSELAM CAMİİ
Darende ilçesindedir. Tohma Çayı kıyısındadır. Önceleri dergah olan yapı, sonradan cami ve türbeye çevrilmiştir. Türbede Şeyh Hamid-i Veli ve oğlu Halil Tayyibi’ye ait olduğu söylenen kabirler vardır.
SOMUNCU BABA
Şehir merkezinde bulunan onlarca parktan bir tanesi
SÜMER PARK
Öğrencilerin uğrak yeri kanal boyu
KANAL BOYU
İnönü Üniversitesi, 14 Fakültesi (Bakanlar Kurulu aşamasına kadar getirilen Fen-Edebiyat Fakültesinin Fen Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi olarak ikiye ayrılması çalışmaları tamamlandığında bu sayı 15’e çıkacaktır), 1’i Devlet Konservatuvarı olmak üzere 3 yüksekokulu, 12 meslek yüksekokulu, 5 enstitüsü, 1 teknokenti, Turgut Özal Tıp Merkezinin de aralarında bulunduğu 19 araştırma ve uygulama merkeziyle yaklaşık 40.000 öğrenciye eğitim ve öğretim hizmeti veren bir üniversitedir.
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ
Ulu Camii’nin tarihi 7.yy.’a kadar dayanmaktadır. İlk olarak Araplar Malatya’nın Battalgazi ilçesine bu camii’yi inşa ettirmişlerdir. Yalnız bu camii yıkılmış olup, 1224 yılında Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yeniden inşa edilmiştir. Bu yeni camiinin mimarı Yakup oğlu Mansur’dur.
ULU CAMİİ
Malatya’nın ilk yerleşim yeri Battalgazi ilçesindeki kale, tarihi kaynaklara göre, yapıldıktan sonra Roma-Doğu Roma-Sasani ve Doğu Roma-Arap mücadelelerinde önemli tahribata uğradı. Bu surlar her seferinde onarılarak Osmanlı dönemine kadar korundu. Battal Gazi’nin kahramanlıklarıyla destanlaşan Malatya Kalesi, 19. yüzyıla kadar savunmada önemli rol oynadı.
BATTAL GAZİ KALESİ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder