16 Mayıs 2016 Pazartesi

AĞRI



Doğu Anadolu'nun kültürel özelliklerini en iyi şekilde yansıtan Ağrı, gezilecek ve görülecek tarihi-doğal alanlarıyla merak edilen şehirlerden biridir. 

TARİHİ ESERLER

1. Sarp kayalıklar üzerine kurulmuş olan Doğubeyazıt Kalesi'nin yapım tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Kalenin yanında bulunan mezar ise; bu yapının Urartu dönemine ait olduğu fikrini ortaya koymuştur. Doğubeyazıt Kalesi, köklü tarihi boyunca birçok medeniyetin eline geçmiş ve Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı Devleti'nin himayesi altına girmiştir. 

DOĞUBEYAZIT KALESİ


2.  Beyazıt Eski Camii'nin Yavuz Sultan Selim tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Kitabesinde ise; 1687 yılında onarıldığı belirtilmektedir.
BEYAZIT CAMİİ

3. Türkiye'nin en büyük dağı olan ve aynı zamanda volkanik bir özellik taşıyan Ağrı Dağı'nın %35'i Iğdır ilinde, %65'i ise Ağrı ilinde bulunmaktadır. Her mevsim zirvesindeki erimeyen karlarıyla ve ülkenin en büyük dağı olması sebebiyle tırmanışlar için çok cazip gelen Ağrı Dağı'nın 5137 metrelik Atatürk zirvesi ve 3898 metrelik İnönü zirvesi vardır.
AĞRI DAĞI

4. Topkapı Sarayı'ndan sonra ikinci teşkilatlı saray olan İshak Paşa Sarayı 1784 yılında yapılmıştır. İnşası yaklaşık 100 yıl süren saray aslen bir külliyedir. Bünyesinde camii, selamlık dairesi, türbe, merasim ve eğlence dairesi, aşevi ve harem dairesi bulunur. Ağrı'nın en önemli tarihi varlıklarından olan ve dünyaca üne sahip İshak Paşa Sarayı'nı görmeden Ağrı'dan ayrılmayın.
İSHAK PAŞA SARAYI

5. Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde bulunan meteor çukuru, Gürbulak sınır kapısı ve Sarı Çavuş köyo arasında bulunmakla birlikte, Doğubeyazıt'a 35 km uzaklıktadır. 1892 senesinde bu noktaya bir göktaşı düşmüş ve büyük bir çukur açılmıştır. 

AĞRI METEOR ÇUKURU
6. 1651 yılında doğan ve ölüm tarihi bilinmeyen ve şehrin filozofları arasındaki Ahmet Hani'ye ait olan türbe, yerli halk tarafından sık sık ziyaret edilir. Şehre gelen turistlerin de gezip gördüğü bir noktadır.

AHMET HANİ TÜRBESİ

7. Aslı ile Kerem'in dilden dile anlatılan aşkını... İsfahan Padişahının oğlu Kerem'in, Keşişin kızı Aslı'ya gönlünü kaptırdığı yerin Ağrı'daki Keşişin Bahçesi olduğu söylenir. 
KEŞİŞİN BAHÇESİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder